Ondernemen Op School keuzevak op Comenius Beroepsonderwijs
Alle leerlingen op het Comenius Beroepsonderwijs Capelle kunnen het keuzevak Ondernemen op School volgen. De school biedt het keuzevak aan in samenwerking met Eurobizz. Leerlingen in alle profielen kunnen het kiezen. Marijke Mollema, docent ondernemen op het Comenius Beroepsonderwijs, vertelt:
‘Vóór het invoeren van de vernieuwde vmbo-profielen waren wij er al van overtuigd dat het goed zou zijn om het vak Ondernemen aan te bieden voor onze leerlingen. Bij beroepen waarin onze leerlingen later terecht komen krijgen ze namelijk vaak te maken met ondernemen. Bijvoorbeeld bij klusbedrijven, als zzp’er in de zorg of in de uiterlijke verzorging. Ook zien we dat de groep mensen met een eigen bedrijf steeds groter wordt in onze maatschappij. Het Comenius Beroepsonderwijs vindt het daarom belangrijk om zijn leerlingen daarop voor te bereiden.
Bij het invoeren van de vernieuwde examenprogramma’s van de beroepsvakken heeft de school mede daarom het keuzevak Ondernemen aangeboden bij alle leerwegen en profielen. Voor onze docenten was dat een nieuw vak, waarbij zij wel wat ondersteuning konden en kunnen gebruiken. Die hulp hebben we gevonden bij Eurobizz. Eurobizz verzorgt samen met onze docenten de lessen “Ondernemen Op School”. Concreet gaat het zó, dat in de 20 lesweken voor dit vak de gastdocent 10 lessen verzorgt en wij de andere 10. Dit gebeurt om en om.
Ondernemen Op School is meer dan alleen een lesprogramma, het is een totaalconcept. De trainers van Eurobizz zijn zelf ondernemers en vertellen vanuit hun eigen ervaringen. Dit inspireert onze leerlingen enorm. Eurobizz faciliteert daarnaast bijvoorbeeld ook de hosting en domeinnamen van websites voor de bedrijven van de leerlingen. Een eigen bedrijf moet tenslotte ook een website of webshop hebben! Voor virtual reality hebben zij Google Cardboard brillen (DIY) beschikbaar. Productconcepten worden zo mogelijk zelf geprint met een 3D-printer. En via e-learning vergroten de leerlingen hun kennis over marketing, financiën, administratie, strategie, verdienmodellen en sociaal ondernemen. Op deze manier is het vak heel realistisch voor de leerlingen. Ze starten in teamverband hun eigen bedrijf en kiezen iets uit dat hen interesseert. Binnen de structuur van de lessen geven de leerlingen er zo een eigen invulling aan. Ze leren hier veel van.
De 21-eeuwse vaardigheden komen duidelijk aan bod: ICT-(basis)vaardigheden, mediawijsheid, informatievaardigheden, computational thinking, creatief denken en handelen, probleemoplossend denken en handelen, kritisch denken, zelfregulering, sociale en culturele vaardigheden, communiceren en samenwerken.
Inmiddels is de eerste lessenserie achter de rug. De teams presenteerden hun eindproduct tijdens een echte ondernemersmarkt op 27 maart. Onder andere: voorbeelden van producten die zij verkopen, een website, complete ondernemingsplannen inclusief marketing- en financiële plannen. Tijdens de markt waren wij weer trots op onze leerlingen, die allemaal op hun eigen manier een ‘echt bedrijf’ hebben opgezet en dit met veel enthousiasme en op een professionele manier presenteerden aan alle belangstellenden!’
Bron: https://www.cvo.nl/nieuws/april-2019/ondernemen-op-school-keuzevak-op-comenius-beroepsonderwijs